Världboksdagen. Den som äger en …

Världboksdagen. Den som äger en …

Detta är Eremiten I av Robert Högfeldt. Jag såg bilden första gången när jag kanske bara var fyra eller fem år. Men sedan dess har den förgyllt läsandet för mig. Jag har ingen trädgård, inte denna tiden på året i alla fall. Då blir det kullerstenar och betong. Jag försöker odla persilja på balkongen utan framgång trots att farfar var trädgårdsmästare. Men böcker är något jag har. Mitt rum är fullt från golv till tak. Och då gör det ingenting att jag inte har en trädgård. Oavsett vad talesättet säger så saknar jag ändå ingenting. Jag kan besöka vilka trädgårdar jag vill.

Jag kan promenera med Harry, Hermione och Ron på Hogwarts skolgård. Jag kan besöka den hemliga trädgården och förfäras över Marys uppförande. Jag kan byta trädgården mot en öken och dricka kaffe med Ture och Omar i den gassande solen. Jag titta på maneter istället med Kapten Nemo.

Jag behöver ingen trädgård. Jag behöver inget stort rum eller ett gigantiskt hus. Även om jag inte skulle tacka nej. Det jag behöver är mina böcker. Precis som på bilden är det inte mycket mer än en bra bok och en fotogenlampa i det kralaste av landskap som behövs.

Vi har alla de där böckerna som vi inte kan sluta läsa. Som inte går att lägga ned fastän det börjar ljusna ute och man inte sovit ännu. Som man stannar hemma från jobbet eller skolan för att få läsa klart. Det är då man är Eremiten. Och det är då det är som allra bäst. När man inte längre sitter i sina stökiga lakan eller sin knöliga fåtölj eller på en buss full av folk, när man istället är precis där. Alla böcker kommer inte vara då, ingen människa skulle kunna göra något annat än att läsa då. Men idag som är en dag vigd åt böckerna hoppas jag att ni alla får läsa något sådant, något som är riktigt, riktigt bra.

Detta inlägg är en del av en bloggstafett för att fira Världsbokdagen.

Läs mer om stafetten hos följande bloggare:

15 thoughts on “Världboksdagen. Den som äger en …

  1. Ja man behöver verkligen inte mycket om man bara har sina böcker. Jag hatar att vara själv, men har jag bara en bok så är jag genast inte ensam!

  2. Åh, jag gillar nog trädgårdarna. Att sitta i trädgården med en bok. Men det är sant att man förflyttar sig med hjälp av dem. Visst har jag sprungit runt med Mary och påtat i jorden och genom Hogwarts korridorer också.=) Det är verkligen som talesättet säger, att man aldrig är ensam med en bra bok.

  3. Sv; Åh, tack! Jo, Jag fick en inbjudan via mail till Prosa & Marmelad – ligger förmodligen med på någon lista efter att jag bett om recensionsex. Tyvärr blir man inte inbjuden till allt men jag tackar ja till allt jag kan! Kram

  4. Jag läser ikapp i efterhand och fångas av din bild, både den målade och den du målar upp med dina ord. Tack!

  5. Tack så mycket för alla fina kommentarer! Ja visst är bilden underbar, jag letar ständigt efter en till av boken så jag kan göra en styggelse och klippa ut just den bilden och rama in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *