Vampyrerna invaderar folkhemmet.

Vampyrerna invaderar folkhemmet.

Titel: Vampyrer – En kulturkritisk studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet.

Författare: Anna Höglund

Förlag: h:ström

Utgivningsår: 2011

Sidantal: 460

Betyg: 4/5

Recensions-ex: Ja

Vampyrerna invaderar folkhemmet. På bred front. Då och då under historiens gång går blodsugna till massiv attack. Men de vampyrer som invaderade Europa 1732 eller London 1897 är definitivt inte desamma som infiltrerar dagens svenska folkhem. Då var vampyrerna maskstungna lik eller degenererande adelsmän. Nu skildras de istället som undersköna tånårspojkar, utsatta barn eller chevalereska gentlemän. 

 Vampyrer handlar om vampyrens och människans gemensamma historia. Det är en blodig historia som kännetecknas av strider om makt och dominans i samhället och kulturen. Vampyrer är en reviderad och utökad version av Anna Höglunds doktorsavhandling från 2009. Det nyskrivna appendixet behandlar bland annat den moderna vampyrromansen, de populära Twilight-sagorna, Vampire Academy och Vampire Diaries

Detta mastodontverk har jag läst till och från i länge nu, men alltid med stor behållning. Det är fruktansvärt lärorik läsning, trots att jag redan läst mycket i ämnet, både fiktion och fakta. Boken börjar med ett citat av Eric Nuzum från The Dead Travels Fast:

In popculture, vampires are like cockroaches. They’ve always been around, and once you notice them, they’re everywhere.

Höglund skriver bra och lättläst utan att det trivialt och banalt, även om man inte är van att läsa faktalitterära texter så går denna utan problem att läsa, till och fotnoterna är läsvärda. Boken är uppdelad i åtta huvudsakliga avsnitt, från Vampyren i myt och historia till Humanvampyrer och monstervampyrer i konsumtionskulturen, alla fullproppade med fakta, från högt till lågt.

Detta är, så som fakta böcker oftast är, ingen bok man sätter sig ned och läser från pärm till pärm, i alla fall inte jag. Men det är också lite det som är denna boks tjusning, att få komma tillbaka till den så många gånger och hela tiden lära sig något nytt om ett egentligen ganska smalt, men underbart, ämne.

0 thoughts on “Vampyrerna invaderar folkhemmet.

  1. Ja, men den är hade jag glömt bort! Hörde om den förra året och tänkte att den skulle vara tokintressant, men sedan försvan den med det dåliga minnet. Tack för påminnelsen!=)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *