Vad jag bryr mig om nu i dina armar om mig även om jag vet att jag måste glömma dig

Vad jag bryr mig om nu i dina armar om mig även om jag vet att jag måste glömma dig

Jag tänkte inte göra top ten tuesday idag, för ämnet, som var böcker jag tänker läsa i vår, känns det som att jag redan gått igenom på senaste tiden. Istället tänkte jag prata om Gustaf Fröding. Eller snarare kanske tonsättningen av hans poesi som Mando Diao tog sig an för ett tag sedan, Strövtåg i hembygden har säkert inte gått någon förbi. Och det är en fantastik skiva. Både musikaliskt och lyriskt. Som exempel kan vi titta på En sångarsaga;

(Deras energi i denna video får väga upp för att det är någon form av flöjt som låter obehagligt dissonant.)

Hur som helst.

”Har jag ej älskat någon,
en som var huld och vän,
sov jag och drömde jag, låg jag
ej emot kvinnoknän,
medan den mörkröda solen
sjönk bakom ekar hän”

Är en fantastisk vers. Likaså denna:

”Som hav i svallning,
när vinden kommer,
som våg i vandring
gick suset fram
av dagens aning
i Hadesnatten
fördold och hemlig
och undersam.”

Och i den där versen böljar sig musiken verkligen fram, mjukt och kluckande och genialisk. Men att Mando Diao har gjort denna skiva har uppmärksammats så, Frödings texter, håhå jaja, och ja, det är fantastiska texter och dikter. Men Mando kan ju själva också.

”And all the love I’ve got in here
You’ve just killed you peasants
didn’t even care
The love I had in store you raped for more
And all the dreams I had in here
you’ve just stolen
You peasants didn’t even care
But the dreams I had for her you cannot touch,
my golden hand
’Cause it’s guarded by your promises
yeah, yeah, yeah!!!

Honey I love you, like the summer falls
And the winter crawls you’re above and beyond me
Honey I love you, like the summer falls
And the winter crawls you’re above and beyond me”

Från fantastiska You can’t steal my love tillexempel. Eller;

”Didn’t know that i could walk through fire
I didn’t know that that was my desire
I wanted to be whole again
But you where never there to take my hand
I’ve flown away
I’ve flown away
And i’ve flown away

Cause i’ve got no more tears to give you after this
I’m gonna lock my heart and throw away the keys
I hope my love will carry on
My love i won’t forget you when I’m gone”

Från No more tears.

Och sedan har vi ju texternas okrönte konung. Jag har pratat om honom förut så ni vet säkert vem jag menar. Håkan.

”Jag var tvungen att förändra nånting
Du hade just lämnat mig
Jag vakna upp och höll om en dunk gin
Men i drömmen jag just drömt höll jag om dig
Och jag såg min ungdom
trampa gasen i botten
och sen köra rakt in i en bergvägg
Man måste dö några gånger innan man kan leva”

Eller varför inte;

”Varje moln är trasigt
Du räknar allt sorgligt natten lång
Och hon du älskade en gång
Och kanske älskar än
Spelar det någon roll?
Nej kanske ingen
Kanske allt egentligen”

Från För sent för Edelweiss.

Det är lite oklart vart jag vill komma med detta inlägg, det inser jag. Vi vet alla att texten gör hälften av låten ändå. Men på torsdag, då släpps Håkans nya singel. Och nog för att böcker är bland det bästa som finns, ingenting har dock hjälpt mig ur saker som Håkans musik. Alla tårar dom torkat eller låtit rinna. ”Det kommer aldrig va över för mig” heter den. Och jag har väntat sen ”2 steg från Paradise” nästan. Det är på tiden, det är sannerligen dags nu för ännu ett mästerverk.

1400657126

0 thoughts on “Vad jag bryr mig om nu i dina armar om mig även om jag vet att jag måste glömma dig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *