Vad 2011 gav, och hur jag förbereder mig för 2012.

Vad 2011 gav, och hur jag förbereder mig för 2012.

2011 lider mot sitt slut. Det har hänt mycket detta år. Jag har börjat bokblogga, flyttat hemifrån, varit kär i samma hopplösa karl hela året, både på gott och ont, jag har pluggat Kulturvetenskapligbaskurs och Litteraturvetenskap II på Stockholms Universitet och Att skriva för barn och ungdom på Skrivarakademien, jag har skaffat ett icke tillfredsställande jobb, samlat på mig en ännu större hop vänner och jag har begravt en av dem. Jag har inte varit utomlands men varit i hembyn i Norrland två gånger. Det var väl i stort ungefär vad som har hänt mig detta mycket märkliga året 2011.

Läsandet var ojämt, både i hur jag läste och hur jag uppskattade, mest fick böckerna treor. Höjdpunkterna detta år var Den illustrerade mannen och Hungerspels-trilogin. Sämst, utan dess like, var den bedrövliga Beastly

Om timmar, nu kan man faktiskt räkna timmar, är det dags för det nya året. Nyårsklänning gick det åt helvete med i vanlig ordning, då ingenting glittrade och allting var för stort. Men nyårsafton är ändå bara en enda kväll på hela året och med ett år som 2012 att se fram emot, eller inte om man är sådan, finns det annat att tänka på och göra sig redo för.

Först och främst, om detta blir det sista året för mänskligheten är det självklart nödvändigt att jag nedtecknar vad jag gjorde detta år. Förutsatt att Jorden inte blir träffad av en meteorit och allting sprängs i luften. Men, ifall bara människorna och inte planeten har otur, skulle det kännas bra att lämna något efter sig.

Därför blev jag extra glad när min önskan gick i uppfyllelse och jag fick denna Moleskine Daily Diary/Planner av min mamma i julklapp. Den kan fungera som både dagbok och almanacka för mig, varje dag har en egen sida och varje månad en egen bok. Mycket bra när man, precis som jag, ständigt vill byta böcker att skriva i.

Jag tänker mig också att om det blir en zombie-attack så är smidighet, styrka och grace säkert bra, så att börja dansa ballet hade jag också tänkt mig. Jag vill hur som helst ha skorna, och kjolarna. Jag resonerar att det kan ju hur som helst inte skada att vara ballerinig när domedagen kommer. (Och jag vill verkligen, jättejättegärna ha skorna.)

En boktolva tänkte även jag ge mig på, men med mer specifika böcker som på ett eller annat sätt förhoppningsvis hjälper mig att överleva till 2013, om sådan möjlighet ges. Här är min tolva:

Allt från kokböcker till skönlitteratur, noveller till romaner, ungdom till vuxen. Alltid skall jag väl lära mig någonting nyttigt.

Sedan innebär ju nytt år också ny Bradbury, jag försöker ju att endast läsa en ny av honom per år så han räcker längre. Men om jorden går under måste jag ju faktiskt få läsa fler. Kanske blir oktober Bradbury-månad?

Och så vill jag detta stundande år ha lite redig magi, kanske är det dags att återigen försöka sig på Jonathan Strange och Mr Norrell och börja om på Skivvärlden? Eller pröva på Övärlden för första gången?

Jag vill också rita mer 2012, och spela mer piano, vad jag har förstått säger ju en bild mer än tusen ord och musik är universalt så det kan ju passa sig ypperligt att kunna dessa språk ytterligare om jorden invaderas.

Detta är några av ambitionerna för året som komma skall. Att lära sig latin, klingon eller elviska vore förstås något också. Eller bara hur man överlever när robotarna vänder sig emot mänskligheten, men jag tror det får räcka för nu.

0 thoughts on “Vad 2011 gav, och hur jag förbereder mig för 2012.

  1. Tack så mycket, ja 8 mer bestämda, men sen 1 Bradbury, 1 Clarke, 1 Pratchett och en Le Guin, dem var ju lite mer ospecificerade så de fick inte vara med på bild!

 1. Åh vilket mysigt inlägg. =)

  Moleskin dagboks/anteckningsböckerna blev jag mycket sugen på =) Synd att jag har så kass handstil bara, har svårt att läsa vad jag själv skriver 😛

  Rita mer tycker jag du definitivt du ska göra! Lägg upp på bloggen och visa oss =) Det är själv ett nyårslöfte jag har för nästa år. Underbar bok du hittade där också!

  Gott nytt år i förskott till dig!

  1. Tack så mycket!
   Äch handstil skall man inte bry sig om, dålig handstil tyder antagligen på att man skriver för passionerat och inte har tid för att bry sig om huruvida man gör fina a:n eller inte!
   Ja rita skall verkligen tas tag i! Jag tänker gå ut och skaffa mig sådana där pennor med penselaktig spets i kulörta färger redan idag, har bara i svart och gråskala och då blir det mest zombier. Vi borde starta ritutmaningar! Typ… ”rita ett porträtt av den litterära karaktären och lägg upp på din blogg”!
   Gott nytt år själv! Jag hoppas jag hinner med några inlägg till innan nyår, men det är ju fredag idag så då är jag oberäknelig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *