”Sex har ingenting med mat att göra. Matlagning har med kärlek att göra.”

”Sex har ingenting med mat att göra. Matlagning har med kärlek att göra.”

9789146222224

Titel: Tio lektioner i matlagning

Författare: Lotta Lundgren

Förlag: Wahlström & Widstrand

Sidantal: 296

Utgivningsår: 2013

Recensions-ex: Ja

Betyg: 5/5

 

Det här är ingen bokrecension. Det här är en kärlekshistoria. Det går inte att beskriva på något annat vis. Första mötet med Lotta Lundgren var just en matbutik, i form av att den vackraste kokbok, med den bästa titeln i kokböckernas samlade historia. Där stod jag och bläddrade och önskade och längtade. Dock skulle det dröja år innan den blev min. Ni som läst min blogg kan säkert inte ha undgått att jag gång på gång önskade mig och övervägde att köpa Om jag var din hemmafru, men av någon idiotisk anledning gång på gång inte gjorde detta. Hela första säsongen av Historieätarna skulle älskas och passera, vinter skulle bli vår innan jag en ovanligt bakfull lördag hittade sagda bok på en loppis för skampriset av tjugo riksdaler.

Hur som helst. Den boken har jag älskat och läst otaliga gånger, ibland liksom bara stilla snuddat vid där den står i köket för att få min vardag att smaka som helg även om jag inte lagar något av Lotta Lundgrens recept. Men nu är det inte den boken det handlar om.

Nu har livet gått vidare, utvecklats och blivit till Tio lektioner i matlagning. Jag gillar ju att stöka i köket. Och vissa dagar är att gå i matbutiken det roligaste jag gör den dagen. Andra dagar, främst under uppsattstider, är ett besök till en Ica-butik något rent nödvändigt, jag vandrar runt där i timmar och någonstans framför frysta ärtor eller konserverade krossade tomater så kommer jag plötsligt på hur jag skall fortsätta med texten. Jag gillar mat helt enkelt. Och jag gillar kokböcker, receptbroschyrer, matbilagor och rena mattidningar.

Men det jag har kommit fram till under läsningen av Tio lektioner är att jag egentligen inte är så värst intresserad av recept, jag tycker om att läsa om matlagning i bredare bemärkelse. Inte en uppradning av ingredienser och i vilken ordning dessa skall ned i stekpannan. Jag gillar historierna om hur recepten kom till, hur man insåg vilka smaker som passar ihop eller vilken gryta som passar allra bäst att laga i.

För att vara en kokbok på nästan 300 sidor så innehåller Tio lektioner väldigt få recept, och inga bilder, vilket känns befriande, då dessa bilder gärna blir daterade på ett par år, och dessutom ser min egen mat aldrig riktigt lika god ut som den på bilden, hur daterad bilden än är. Tio lektioner har istället allt. Det kan vara en av mina största läsupplevelser någonsin. Minns ni för ett par år sedan när jag skrev om studenten och att min ambition var att tipsa om livsavgörande böcker och levnadsmanualer? Det här är boken jag sökte efter då. Den tar upp allt från kön till klass, till matens pris, hur man bäst hackar och steker lök, till brustna hjärtan och hur man får livet att gå ihop. Och den är som ett rop och ett svar, som jag tror en popsångare sjöng för några år sedan. Lotta Lundgren föreslår bland de sista sidorna att man skall göra sig av med alla andra kokböcker. Och med Tio lektioner i matlagning finner jag faktiskt ingen anledning till att inte göra som hon säger. Om jag var din hemmafru får vara kvar. Men det nog också den enda. I farten tror jag dessutom att jag kan befria mitt överfulla bibliotek på en hel del andra böcker, som inte är kokböcker, också.

Jag anser att detta borde bli nya hemkunskapsboken i samtliga skolor i Sverige, att alla som tar studenten/flyttar hemifrån/gifter sig/skaffar barn/skiljer sig/har ett kök borde få denna bok, och att just du som läser denna hopplöst långa text just nu, borde beställa den nu. Det kan du göra här, här eller här. Dessutom kan du här med anse hela julklappsstressen avklarad. Tro mig, har du, eller någon du känner, det minsta intresse för matlagning, eller livet, så kommer du inte att ångra dig.

0 thoughts on “”Sex har ingenting med mat att göra. Matlagning har med kärlek att göra.”

  1. Hej, jag kollade lite på din blogg och undrar om du är intresserad av att recensera min bok – Ambassadören? Jag har redan fått en del feed-back från läsare och två vanliga kommentarer är, ”Jag gillar inte science fiction men den här var verkligen bra!” och ”Det är inga små ämnen som avhandlas!” Visserligen finns det några typiska scifi-attribut i boken men fokus ligger på en helt annan och mer existentiell fråga: Har människan en moralisk rätt att leva på Jorden med tanke på rovdriften av naturresurser och oförmågan att hålla fred. Gå gärna in på hemsidan och läs vad andra tyckt. Där finns också mer information om boken. http://www.amby.se/sagtom/sagtom.htm Ambassadören finns tillgänglig både som e-bok och pappersbok. Hör gärna av dig/Med vänlig hälsning Björn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *