Nostalgiska bilder.

Nostalgiska bilder.

IMG_7984Jag har två nya böcker jag tänkte visa. Jag velat ha dem länge men aldrig tagit mig för, men nu hittade min moster dem till mig på bokrean. Det är Bilderboksretro 60-tal och Bilderboksretro 70-tal, det finns även Bilderboksretro 50-tal som jag vid tillfälle kommer behöva skaffa för att göra serien komplett.IMG_7982Bokens urval och text står Lisa Bjärbo och Susanna Hellsing för, medan formen är gjord av Lotta Külhorn och Jeanette Wigren. Och de är så himla fina.

IMG_7979De går kronologiskt igenom årtionden och visar upp omslag och höjdpunkter samt berättar om verk, författare och illustratörer.

IMG_7983

IMG_7980Här tillexempel får vi en genomgång av de viktigaste karaktärerna i böckerna om Babar, och ett par sidor ur en av böckerna.

IMG_7981Första Alfonsboken var Godnatt Alfons Åberg, tydligen blev det ramaskri när den kom ut på grund av att Alfons drack juice efter tandborstning, så i nyare versioner dricker han vatten. (OBS, står tyvärr inte i boken utan är något jag bara delar med mig av till er för att jag råkar veta)

IMG_7986Och här, Hans Arnolds illustrationer till Astrid Lindgrens Allrakäraste SysterIMG_7987Kort sagt, två jättefina antologier som varken går för djupt och blir för akademiska, knappt alls faktiskt, och heller är det inte så pass lättsamt att de blir onödiga. Lagom och överblickande infart om en som vuxen vill börja intressera sig för bilderböcker igen. Vilket ju är det i alla fall jag tycker är det roligaste som finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *