Nio kurser du kan läsa i sommar!

Nio kurser du kan läsa i sommar!

Den 15 mars går är sista ansökningsdagen för sommarkurserna på Sveriges universitet och högskolor, om bara sex dagar med andra ord. Jag tycker sommarkurserna brukar ha mycket roligare utbud och då de oftast är runt 7,5–15 hp är de ett ganska bra sätt att pröva på ett ämne innan en hoppar på en hel kurs, och också lagom krävande om en vill plocka poäng men fortfarande uppleva sommaren.

Så, här är nio olika kurser en kan läsa i sommar:

Astrid_-lindgren-Pippi-foto-jacob-forsell-sapir-1-1920x1280

Astrid Lindgrens författarskap, 7,5 hp, Linnéuniversitetet, distans.
Denna läste jag förra sommaren, den var mycket fin, djupgående och mängder av läsande. Det kändes värdigt att få ägna så mycket fokus till denna powerkvinna, och förutom de kanske tre? skrivuppgiftern kändes det faktiskt inte alls som skola, utan bara lustfullt.

Barn och skräckfantastik, 7,5 hp, Linnéuniversitetet, distans.
Denna är en av de jag överväger att läsa i sommar. Kollar en på kurslistan verkar det vara en bra blandning av litteratur och filmer, och den fokuserar mer på barnet i skräckfantastiken snarare än skräckfantastik för barn, även om visserligen ett sådant urval också är med.

Barn- och ungdomslitteratur. En introduktion, 7,5 hp, Linnéuniveristetet, distans.
Här har vi en relativt vanlig barn- och ungdomslitteraturkurs, men jag blir ändå sugen på att läsa den trots att jag läst motsvarig annanstans. En läser bland annat Tordyveln flyger i skymningen, valfri bok om Alfons och också Farlig midsommar. Fin mix.

Fjällfloristik, 7,5 hp, Umeå universitet, Abisko, en obligatorisk träff.
Tycker denna verkar så jäkla fin. Lära sig mer om om ”att samla in och dokumentera växtmaterial på ett vetenskapligt sätt, att använda botanisk bestämningslitteratur, samt genomföra botaniska inventeringar i fält” känns ju otroligt härligt.

Floristik och faunistik, 10 hp, Uppsala universitet, Uppsala.
För den som hellre läser lite om djur också finns denna kurs som istället håller till i Uppsala, med avsikt att ”presentera vanliga djur och växter i nordisk fauna och flora och deras förekomst i nordiska ekosystem” och kursen läses spenderas till stora delar i fält.

tumblr_lpeouiY2fa1qb54k5o1_500

Harry Potter och hans världar, 7,5 hp, Linnéuniversitetet, distans.
Denna kurs har jag, no surprise, tänkt läsa i flera år. Den göttar runt i HP-världen och läser väldigt mycket facklitteratur, men även 2000 sidor skönlitt och ser på film. Förr eller senare ska kursen läsas!

Kreativt skrivande, introduktion, 7,5 hp, Linnéuniversitetet, distans.
”I kursen genomförs berättartekniskt inriktade uppgifter och de studerande utformar också en sammanhängande skönlitterär text som utvecklas i samråd med undervisande lärare.” Och en läser böcker. Definitionen av peppt med andra ord.

Life Drawing, 15 hp, Uppsala universitet, Gotland.
Alltså. 15 högskolepoäng i teckning, förlagda sommartid på Gotland? Tror jag smällar av, hur fantastiskt vore inte detta?

Visuell och materiell kultur, 15 hp, Stockholms universitet, Stockholm.
”The course provides an introduction to a range of theoretical perspectives and methods for the study of visual and material expressions in a broad sense and the ways in which such expressions produce and communicate knowledge, norms, values and identities in different social and cultural contexts.” Denna kurs verkar också så himla bra, en sådan som en blir smartare på riktigt av tänker jag mig.

Det var det, är det någon som har tips på andra sommarkurser via folkhögskolor eller liknande så får ni gärna tipsa!

0 thoughts on “Nio kurser du kan läsa i sommar!

  1. så bra inlägg! har sökt samtliga litteraturkurser + skrivkursen. och fan va fin teckningskursen lät. LIFE drawing. inte bara drawing utan också LIFE. jaaa man hör ju.

  2. Läste Barn- och Skräckfantastik förra sommaren och kan rekommendera. Inte alltför krävande och precis som du säger fokuserar den på hur barnet framställs i skräckfantastiken. Läste även Barn- och ungdomslitteratur via Mittuniversitetet tror jag att det var, men den kanske inte finns kvar i år 🙂

  3. Jag sökte Barn- och skräckfantastik, Harry Potter och hans världar, och Kreativt skrivande. Får se om jag väljer att läsa något av det sen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *