Jag skriver inga brev.

Jag skriver inga brev.

För. Ray Bradbury är död. Astrid Lindgren är död. Maria Gripe är död. Tage Danielsson är död. Tove Jansson är död. Åke Holmberg är död. J.R.R. Tolkien är död. Douglas Adams är död. Jan Wolkers är död. Beppe Wolgers är död. Ulf Löfgren är död. C.S. Lewis är död. Roald Dahl är död.

Och så vidare. Så många hemskt bra författare fattas oss redan. Jag kan inte skriva brev till dem och hoppas på ett svar, om än hur opersonligt det svaret än hade varit.

Men min mamma skrev ofta brev till författare, och i en byrålåda sparar min moster ett brev från Tove Jansson som jag har blivit lovad att få en vacker dag. Så jag tänkte kanske försöka ändå.

För. Sven Nordqvist lever. Jakob Wegelius lever. J.K. Rowling lever. Hasse Alfredsson lever. Jan Lööf lever. Neil Gaiman lever. Ulf Nilsson lever. Barbro Nilsson lever.

Och så vidare. Det vore ju hemskt och fruktansvärt om även de hann dö innan jag ens försökte.

Har ni någon gång skrivit brev till en författare och fått svar?

0 thoughts on “Jag skriver inga brev.

  1. Vi skrev ett brev till Astrid Lindgren en gång när jag gick i skolan. Hon fyllde nåt jämnt, kanske 80, och vi skrev ett gemensamt brev till henne i min klass. Vi fick ett svar också, något slags standardtack för gratulationerna.

  2. När jag var sexton skrev jag ett brev till Gunnel Linde för att jag totalt snöat in på hennes bok Om livet är dig kärt. Hon svarade blixtsnabbt med ett handskrivet och ganska långt brev och berömde mitt sätt att skriva (ovärderligt för en tonåring med skrivdrömmar).

    Några år senare skrev jag till Peter Høeg och påpekade ett faktafel i Fröken Smillas känsla för snö. 🙂 Även han skrev ett trevligt svar och med mer text än jag väntat mig. Men nu har jag nog blivit för gammal och blyg för att ge mig på sådant, respekten för författarna håller emot.

    1. Åh Gunnel Lindes Den vita stenen minns jag så väl men Om livet är dig kärt läste jag nog aldrig. Åh vad fint att hon svarade!
      Och Peter svarade han med! Jag borde verkligen ta mig an detta med brevskrivande, det vittnar ju om att det är värt det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *