”Jag arbetade som vanligt oförtröttligt på min kapsylsamling och av någon anledning stannade jag till och tittade upp.”

”Jag arbetade som vanligt oförtröttligt på min kapsylsamling och av någon anledning stannade jag till och tittade upp.”

Titel: Bortappad

Författare: Shaun Tan

Förlag: Kabusa

Utgivningsår: 2012

Sidantal: 40

Betyg: 5/5

Recensions-ex: Ja

Shaun Tan har blivit känd över hela världen för sina surrealistiska, drömlika illustrationer som ofta berör sociala och politiska ämnen. 2011 tilldelades Tan världens största barn- och ungdomslitteraturpris, ALMA-priset.

Borttappad fick en Oscar för bästa animerade kortfilm och handlar om en pojke som hittar en fantastisk röd varelse på en strand. Pojken bestämmer sig för att hitta ett hem till varelsen, men det är svårt i en värld där alla verkar ha viktigare saker för sig.

Jag fick denna bok idag och paketet fick mig att gissa direkt att det skulle innehålla den. Ivern var alltså stor. Och prestationsångesten. Från min sida alltså. Mitt rum var stökigt och jag ville inte att en så fin bok skulle få packas upp i denna oreda. Så innan jag fick öppna paketet städade jag hela rummet och gjorde i ordning så att den skulle känna sig välkommen, det är nämligen den typen av bok som förtjänar det, även om egentligen alla gör det. När rummet äntligen var fint var det dags. Det efterlängtade ögonblicket var inne…

Jag har inte tidigare läst något av Shaun Tan, trots ALMA-pris. Jag har verkligen velat dock, och minns en gång för flera år sedan, innan den kom ut på svenskt förlag, hur jag bläddrade i The Arrival på en bokhandel i Umeå och var förtvivlad när jag var tvungen att lämna den kvar. Men Borttappad, oj. Den är så makalöst fin.

Det går att stanna vid varje uppslag hur länge som helst och hela tiden hitta nya saker. Jag försökte hitta hemligheter i varje bakgrundsbild, som består av collageutklipp ur olika faktaböcker med noter och figurer. Illustrationerna av Shaun är underbara, berättelsen är ljuvlig. Det är sorgligt och vemodigt och otroligt vackert och välgjort. Det ligger en dystopisk stillhet över bilderna och alla är så upptagna med sitt och det river i hjärtat, men mest är det fantastiskt ändå.

Jag har redan läst den två gånger på raken och älskar den redan innerligt. Jag kan tänka mig att det är en mycket bra bok att inleda hans författarskap med för jag är åtminstone betagen, fallit som en fura direkt.

Bokmässigt, för just nu tänker jag inte räkna in serier, är detta årets första fullpoängare. Det tog ända till maj innan den inföll men när det väl hände så blev det verkligen med bravur.

Skaffa boken och läs den så fort som bara möjligt är allt jag kan råda er till, och läs den sedan om och om igen.

8 thoughts on “”Jag arbetade som vanligt oförtröttligt på min kapsylsamling och av någon anledning stannade jag till och tittade upp.”

  1. Håller med föregående skrivare, allt han gör är så himla fint. Min favorit är ”Det röda trädet” som jag har läst på tre språk hittills. Lika fantastisk på alla. Ser också fram till att ”läsa” ”The Arrival” någon dag. Den har ju ingen text men fantastiska bilder.

    1. Oooh så fantastiskt med att kunna tre språk, vad avundsjuk jag blir!! Vilka har du läst den på och var någon lite lite bättre? The Arrival ska nu klaras av å det snaraste då den här med är med på min ALMA-utmaning! Tror den är underbar!

      1. Jag har läst den på svenska, engelska och tyska. Tycker verkligen att den funkar precis lika bra på all språk. Jag ser också fram emot att läsa The Arrival en dag snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *