Hirams himmelska ris.

Hirams himmelska ris.

Jag skall snart lägga upp en recension på Beastly, men just nu vill jag att allt skall vara glatt och fint så det får vänta. Jag planerar middagsbjudning för ikväll. Har funderat över grytor och soppor ända sedan jag skulle sova igår kväll. Och som ett myggbett kom jag att tänka på ett ris från Hirams kokbok, ett ris jag aldrig tagit mig för att prova, det hette något i stil med Hirams himmelska ris, det gör de flesta av hennes recept. Det skall, om jag minns rätt, stormkokas i massor av vatten, silas, torkas av i handduk, läggas i ungsfastform med mycket smör och ha det trevligt i ugnen tills resten av maten är kvar. Min Hirams kokbok är, precis som min sil, nedpackad i en verkstad i väntan på att jag får ett eget kök. Och det stör mig. Det känns som jag har glömt något av receptet. Och jag vill, vill, vill, verkligen ha ett himelskt, fluffigt, smörigt ris. Torrt ris är det värsta jag vet. Kan det vara någon av er där ute som har koll på vilket ris jag menar och har receptet?

Förövrigt känns det som att ett nytryck av böckerna behövs göras så att jag får lägga mina händer på den röda och gula kokboken också.

0 thoughts on “Hirams himmelska ris.

  1. ”Välkokt ris” heter receptet, men det kallas det verkliga drömriset i texten. En handduk är involverad. Man kokar riset i vatten med salt och citron och häller det efter att man spolat av det och det fått rinna av i en smord långpanna. Den ska täckas av en dubbelvikt handduk som doppats i vatten och vridits ur. Sen ska det in i ugnen med termostat på ca 95 grader.
    Det verkar som ett extremt komplicerat sätt att göra ris på.
    Hirams kokböcker är trevliga. Jag har de tre på bilden – den andra kokboken är snarare orange än röd – men det ska finnas ett par till.

    1. Åh drömriset, jag visste väl att det var något bra namn. Tack för receptet! Jag kan hålla med om att det låter komplicerat men jag inbillar mig att när man får till knycken så går det som en dans och sen smakar det underbart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *