Det här med att ha ett jobb man inte tycker om…

Det här med att ha ett jobb man inte tycker om…

Detta blir tredje sommaren jag har jobbat på McDonalds. Det hela började egentligen rätt så romantiskt. Jag hade gjort lite vad som om somrarna tidigare, tagit ströjobb eller jobbat för mina föräldrar upp i Norrland. Men så träffade jag en karl och ville ju såklart spendera varje minut med honom, inte kunde jag kuska upp till norr då. Så jag sökte alla jobb som fanns i den lilla, lilla staden. Ett hörde av sig. McDonalds. Och jag fick jobbet. Och det har väl gått an. Eller nej. Det har alltid varit en kamp att ta mig dit och att förstå något form av värde i jobbet har i princip varit omöjligt. Men det har gått för jag har alltid haft skolstarten som en belöning i slutet på sommaren. Tills nu.

Nu startar ingen skola i september. Men schemat på jobbet fortsätter fyllas på. Med fler timmar, fler pass som inte passar mig, fler dagar av hetta i kläder som sitter fel och som inte andas, fler timmar av att städa upp andras skräp, fler timmar av att slänga mat med andra svälter, fler timmar av att göra rika rikare, fattiga fattigare och fetare fetare. Det finns ingenting hållbart i detta jobb, ingenting som representerar det minsta vad jag står för. Häromdagen hade en av mina kollegor försökt sjukanmäla sig för att hon var så stressad att hon hade spytt. Men eftersom det var mindre än tre timmar tills hon skulle börja så fick hon inte. Och jag fick en utskällning för att jag delade ut en mellan kaffe i en stor mugg då det annars inte fick plats extra mycket mjölk. Jag skulle såklart ha tagit betalt för en stor kaffe då. Och när jag sade ifrån fick jag hör att jag skulle ’göra mitt jobb’ och ’aldrig göra om det’.

Ni hör ju. Det går inte längre. Jag är en vuxen människa som har massor av fina utbildningar och kompetenser, ingen av dem kommer till användning här. Så. Idag tänker jag säga upp mig. Säga upp mig och hoppas att jag hitta något annat, nästan vad som helst, innan de sex veckorna av uppsägningstid är över. Jag funderar på att flytta till Göteborg ett år, kanske få jobb på en bokhandel eller kanske något som är ännu mer likt vad jag vill göra i slutändan. 

Så önska mig lycka till, hör gärna av er om ni vet något jobb som skulle kunna göra mig lyckligare. Och så misstänker jag att bloggandet kommer gå betydligt bättre för mig när jag inte slutar halv två på natten efter tio timmar, eller börjar halv sex på morgonen. 

0 thoughts on “Det här med att ha ett jobb man inte tycker om…

 1. Ja men hurra!!!!! Och lycka till! Tycker helt klart att du gör rätt. Jag har haft massor av olika jobb så jag vet att det alltid finns en massa ströjobb att få tills man hittar det man gillar. Har också jobbat ett kort tag i en snabbmatskedja och jag kan tala om att fabriken som jag jobbade på därefter var hundra gånger roligare och trevligare. SÅ heja dig!

  1. HURRA JA! Tack så mycket, jag har nästan börjat längta till en fabrik när jag står där och delar ut mat till redan överviktiga människor, på fabriken producerar man ju i alla fall något hållbart/are. Nu skall det komme något stort ur det här!

 2. Åh, jag känner igen mig i så mycket av det du skriver.

  Jag jobbar som städerska åt ett privat företag i falun, en skola som jobbar åt komvux. Jag jobbar ca 22 timmar i månaden, så det är endast en tim-tjänst. Min mamma har jobbat som lärare där tillsammans med 3 andra damer. Men nu har alla dessa lärare sagt upp sig pga chefen som är jätte elak och hemsk. Hon anklagar en för stöld, en annan säger hon är dålig och inte kan eller förstår något och min mamma skyller hon alla fel och problem på vilket resulterat i att hon nästan gått in i väggen och fått sjukskriva sig dessa sista veckor på jobbet. En annan av lärarna fick lov att sluta då hennes läkare sagt att hon var så stressad att hennes diabetes blivit farligt dålig. Den andra har så svullna leder att hon knappt kan klä på sig på morgonen osv.

  Nu är jag den enda från vårat gamla gäng som är kvar, tillsammans med en massa nyanstälda. Och nu försöker chefen på något vis straffa mig för att min mamma slutat. Hon tar ifrån mig mina nycklar, så jag måste alltd vara på jobbet vissa tider. Förut har jag kunnat jobba på mornar och kvällar då det inte är elever där. HOn tvingar mig att göra en lista på allt som behöver inhandlas, disktrasor, rengöringsmedel osv. Som hon ska kontrollera. Förut har jag kunna köptsådant själv. hon menar att jag inte gör mtt jobb ordentligt där, något hon börjat säga sedan min mamma sa upp sig. Och då har jag haft två städjobb åt komunen och blivit upplärd där, och jag är ändå mer nogrann och gör mer på det här jobbet än vad jag blivit lärd att göra.

  Nu är jag så trött på henne. Framförallt det hon gjort mot min mamma och de andra lärarna. De har mått så dåligt så de suttit och gråtit på jobbet. Nu pratar on en massa skit om de gamla lärarna till de nya och jag blir aldeles tokig med tanke på att företaget inte ens skulle existera om inte de gamla lärarna jobbat där. Dessutom har vi kontakt med dom på företaget i stockholm som berättar att chefen drar in stora summor pengar på oss i falun, och då ska hon ändå ha kvitto och kontrollera varenda disktrasa jag köper.

  Hur som hellst. Jag kommer säga upp mig och Du gör helt rätt i att säga upp dig. Många chefer tycks tro att de kan utnyttja sin personal vilket är helt sjukt. Man ska inte må dåligt över att gå till sitt jobb så därför tycker jag att du gör helt rätt! Ber om ursäkt för denna långa kommentar, men jag behövde skriva av mig lite 😛

  1. Alltså fy fan i helvete. Så där får man inte heller ha det! Säg upp dig du med, och anmäl dom till facket eller liknande! Säg upp dig så kan vi peppa varandra i arbetslöshetens dagar! Hoppas allting löser sig till något så mycket bättre!

 3. Fy jävla tusan. Jag var bara i den branschen i två dagar och sedan sa både kropp och hjärnan nej, vilket jag är så ofantligt tacksam för. Visst är det förmånligt att ens ha ett jobb att gå till, men precis som du nämner så är det inte värt det när jobbet medverkar till att ens principer ställs på ända och man mår psykiskt dåligt av det. Jag hyllar dig, och håller tusen tummar samt tår för att du ska hitta något bättre. Massa kramar på dig, Clara!

  1. Tack så mycket! Ja alltså, nu i nästan efterhand, slutar nästa fredag, så kan jag inte förstå att jag hållit ut så fruktansvärt länge. Nästan tre år ffs. Och ja, precis som du säger är det förmånligt att ha ett jobb, men det är ju inte detta jag har jobbat för. Tack så hemskt mycket för all fin pepp!

 4. Gud vad bra. Jag vet hur det känns att ha ett skitjobb. Fast för mig har det varit skitsnack från kollegor i kombination med stress och ångest som gjort att jag har sagt upp mig. Inget jobb är värt att må dåligt över. Jag är så glad att jag sa upp mig från mitt gamla jobb. Nu har jag hittat ett jobb jag trivs med, med trevliga, ärliga kollegor och mera hållbar stressnivå. Det finns bra jobb att få. Stå på dig!

  1. Tack så mycket. Ja alltså, det är verkligen inte värt det. När chanserna ändå finns att man kan må möjligt och bra och känna sig bekväm och sedd och omtyckt på sitt jobb, då skall man ju kämpa för att få ett sådant, inte nöja sig och gå under! Hejja dig som också stod på dig!

  1. Tacktack! Ja, annars får jag väl ta en sån där australien/thailand-säsong som jag förstått är poppis bland ungdomarna, nej huvaligen, bättre ska det bli!

 5. Jag klarade inte heller av mitt jobb. Men det märkte jag för sent. Blev sjukskriven och till hösten (det är inte höst än) ska jag plugga. Hoppas du hittar ett jobb. Ett BRA jobb!

  1. Ja, en dag kände jag att fortsätter jag så kommer jag behöva sjukskriva mig. Hoppas det blir roligt med plugg i höst! Jag skall på reservupprop på fredag och kanskekanskekanske får jag också fortsätta plugga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *