Brace yourself, the graphic novel is coming.

Brace yourself, the graphic novel is coming.

Titel: Kampen om Järntronen

Serie: A game of Thrones #1

Författare: George R.R. Martin m.fl.

Förlag: Apart Förlag

Sidantal: 192

Utgivningsår: 2012

Recensions-ex: Nej

Betyg: 4/5

Välkommen till den första samlingsvolymen av A Game of Thrones, serie­­­romanen baserad på min fantasybok med samma namn.

Låt mig klargöra en sak: Detta är inget komplement till TV-serien. Det du nu ska få läsa är en helt egen bearbetning av mina romaner. Kreatörerna bakom de olika versionerna av min saga – Daniel Abraham och Tommy Pattersonvad gäller serietidningen – utgick från samma källmaterial och stötte på delvis samma utmaningar, men de var samtidigt tvungna att hantera problem som är unika för deras respektive medium. I vissa fall hittade de kanske samma lösning, i andra fick de gå helt olika vägar. Men om du gillar TV-serien och undrar varför historierna skiljer sig lite åt, och varför karaktärerna inte liknar skådespelarna du sett på din platt-TV ? så vet du nu.

För egen del älskar jag TV-serien, och jag älskar serieromanen också. Detta är min värld, det är mina människor, och det är fortfarande min historia, som nu berättas på ett annat sätt i ett annat medium, där en helt ny publik kan njuta av den.

Ur George R.R. Martins förord. Jag är, som ni kanske märkt, en riktig sucker för serietidningsförord, de kan i min åsikt verkligen höja ett albums ännu ett snäpp. I detta fall är det ett synnerligen välskrivet och roande förord som mjukt slussar mig in världen jag längtat efter sedan tv-serien fick säongsavbrott, och innan jag känner mig mogen för böckerna.

Att komma tillbaka är som att återse en gammal vän, och jag vet att det kanske kan ses som att svära i kyrkan då jag inte läst böckerna ännu, men det är så fint ändå. Och jag trivs verkligen med att ha böckerna oläsa, jag sparar på dem tills de verkligen behövs.

Just i detta album är det inte så mycket som skiljer sig från tv-serien, med undantag från de väldigt informativa tillbakablickarna där händelser i dåtid spelas upp. I tv-serien har man endast talat om dessa händelser, medan de här gestaltas på ett väldigt lyckat sätt som jag verkligen uppskattade.

Teckningsstilen är utsökt och låt mig bara säga detta, den är i färg. En gång till för de billiga platserna längst bak, F-Ä-R-G! Och inte har priset stigit till oanade höjder för det, helt fantastiskt. Sedan kan vi absolut diskutera varför alla donnor är så hopplöst vackra och yppiga och smala och männen så vältränade och gigantiska, men samtidigt vet jag att det vi hittills har sett är bara en liten del av den värld vi har att utforska och se fram emot, så mångfald bland kroppsporträteringen kan komma.

Just nu är jag extremt nöjd med hur den var ändå, och längtar verkligen till del två, som om man får tro adlibris är planerad till december redan. En perfekt julklapp till sig själv!

0 thoughts on “Brace yourself, the graphic novel is coming.

  1. De är verkligen fina, jag är spänd på hur de kommer funka med antal dock, för, nu ska vi se om jag minns rätt, detta nummer kallas Kampen av järntronen och så stod det någonstans att det var nummer ett av fyra, så jag kan inte låta bli att undra om det menar att det blir fyra nummer totalt eller om det inom Kampen om järntronen blir fyra böcker och så vidare. Skall bli spännande att se!

  1. Jag förstår det, sjukt lyxigt att den är i färg, har beställt Soulless som manga nu där några av de första sidorna är i färg, hoppas att den kommer vara fin den med!
   Ja, man skulle verkligen kunna göra långa utlägg om kropparna i serietidningar, samtidigt kan jag inte komma på när jag senast läste en enda ”riktig” bok med en tjock eller riktigt ful huvudperson heller, så.

 1. Okej, låt oss komma med ett officiellt svar som försöker räta ut en del frågetecken:
  1) Förord känns som en rätt central del i vår utgivning. Nu är ju George R.R. Martins en rätt uppenbar förstaförordsskribent i en svit, liksom Robert Kirkman skulle vara en i första The Walking Dead. Men sedan dess har vi ju haft Fredrik Strage, Orvar Säfström, Michel Wenzer och Johanna Koljonen. Och vi har redan fått Anna Heberleins förord för volym 6, så… Det blir bara mer och mer.
  2) Eftersom vi själva är storkonsumenter av serier försöker vi hålla priserna på en vettig nivå. Det är inte det smartaste draget ekonomiskt, men vi tror vi kommer vinna på det i längden. Men första volymen kör vi alltid lite billigare. A Game of Thrones är ju dessutom nästan 50 sidor tjockare – förutom att den är i färg – jämfört med The Walking Dead, så… den måste vara dyrare. Man får räkna att man får 6 lösnummer (som de kommer ut som i USA) och smaka på det styckpriset. Då inser man att det inte är så dyrt, förhoppningsvis.
  3) uppgiften om december är fel. Vi har försökt rätta till detta, men det har inte riktigt gått fram överallt. Vi kommer med volym 2 i mars förhoppningsvis. Anledningen är att vi måste vänta in de amerikanska tidningarna. Vi samlar ju 6 stycken i varje volym, och de har bara kommit ut med 10 st hittills… (USA med sin volym 2 först till sommaren.) Tyvärr.
  4) Det här är samlingsvolym 1 av 4 för A game of Thrones, adaptionen av den första boken alltså (med svenska titeln Kampen om Järntronen – make no mistake, dock: Vår översättning utgår INTE från den svenska romanens översättning. Vår plan var att göra det men vi insåg redan när vi kollade på första sidan att den var helt oanvändbar och urusel, så vi har gjort en egen. Förhoppningsvis gillar ni den!). Totalt är det alltså planerat 24 lösnummer, vi samlar som sagt 6 i varje volym.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *