Allt du behöver veta, handlar om dig.

Allt du behöver veta, handlar om dig.

 

2015/01/img_6946.jpg

 

Jag tänkte recensera två så himla fina böcker, De gjorde sig så bra på bild ihop, och behandlar nästan samma ämne men på så otroligt olika sätt.

Titel: Kanske är det allt du behöver veta

Författare: E. Lockhart

Förlag: Lavender Lit

Sidantal: 258

Utgivningsår: 2014

Recensions-ex: Nej

Betyg: 5/5

 

Författare: Sandra Beijer

Titel: Det handlar om dig

Förlag: Rabén & Sjögren

Sidantal: 255

Utgivningsår: 2014

Recensions-ex: Nej

Betyg: 4/5

 

 

 

2015/01/img_6947.jpg

2015/01/img_6948.jpg

2015/01/img_6949.jpg

2015/01/img_6951.jpg

 

Dessa böcker har faktiskt en hel del gemensamt, även om de efter genomläsning kan kännas från två olika världar. Men de har båda kvinnliga protagonister i tonåren, som givetvis kämpar med allt som hör denna åldern till, syskon, kompisar, skolor, miljön en tvingas befinna sig när en inte kan bestämma över sitt eget varande, och givetvis den stora, första skallrande kärleken. Men det som också är slående drag för både Det handlar om dig och Kanske är det allt du behöver veta är språket. Kolla bara på några av de hjärtslitande citaten ovan, de övre från Kanske… och de undre från Det handlar… 

Det är svårt att prata om de här böckerna, för även om det händer mängder av saker i båda romanerna så blir det sekundärt, i alla fall när jag läser. Det viktiga är det där som skaver, som är så lätt att känna igen sig i, oavsett om jag inte upplevt samma saker som beskrivs i böckerna så är känslorna alltid på pricken. Det är så precist som det var, och som det många gånger var. I Beijers bok är det enklare att känna igen sig i händelserna också, då de sker närmare hemma, hur en gick runt och letade efter fester en fredagskväll, vilket i sin tur bara handlar om att vilja hitta någon som vill vara med en. Hitta någonstans att höra hemma. Ur en dramaturgisk synvinkel kanske Kanske… erbjuder lite mer, lite mer förvirring och osäkerhet om vad som egentligen händer. Men  Det handlar… blir också en typ av spänningsroman där en måste få reda på hur det slutar, ett ständigt driv finns där medan Kanske… snarare lojt rullar fram.

Det är ännu svårare att prata om böckerna, utan att skriva för mycket, det vore så lätt att spoila dem båda, och även om jag är övertygad av att en läsare skulle ha stor behållning av böckerna ändå, för det är en sådan upplevelse att vara i dessa böcker oavsett, så vill jag ju såklart att alla ska få ut så mycket som möjligt av dem. Läs dem båda, och ha näsdukar beredda. Det är allt ni behöver veta.

0 thoughts on “Allt du behöver veta, handlar om dig.

  1. Fin recension! Har precis fått hem kanske är det allt du behöver veta, tack för informationen om näsdukar! Jag brukar lätt kunna behöva dem! Haha. Det handlar om dig har jag varit sugen på ett tag, men den är uppbyggd lite annorlunda , va? Mer korta kapitel som är väldigt detaljrika. Vet inte om det är en så stor ”story” i boken ..

    / kram Hannah!! 🙂

    1. Vad roligt! Hoppas att du gillar den!
      Jodå, Det handlar om dig har visserligen kortare kapitel och är väldigt detaljrik men det händer absolut saker, det finns en ganska klar dramaturgisk kurva och ett mål att nå. Så story har den absolut 🙂 Såg att den finns på adlibris bokrea, skynda fynda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *